18.08.21

Höyrynsulku adaptive

Höyrynsulku adaptive

Höyrynsulku Adaptive on pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitetty kaksitoiminen kosteutta tasaava hygrokalvo eli mukautuva höyrynsulku. Kosteutta tasaavan höyrynsulun ideana on, että vesihöyry ei pääse tiivistymään rakenteisiin diffuusion suunnasta riippumatta. Adaptive höyryjarrulla on ympäröivän kosteuden mukaan vaihtuva diffuusionvastustuskyky.

Talvella ilman ollessa kuivaa, höyrynsulku estää rakennnuksen sisällä olevan vesihöyryn kulkeutumisen eristetilaan. Kesällä ilman ollessa kosteampaa ulkona kuin sisätilassa vesihöyrynläpäisy ominaisuus muuttuu ja kalvo päästää mahdollisen eristeeseen kerääntyvän kosteuden lävitseen sisätilaan. Toiminnallisuus korostuu erityisesti rakennuksissa, missä käytetään sisäilman jäähdytystä.

Höyrynsulku adaptiven saumojen tiivistämiseen käytetään järjestelmään kuuluvia testattuja ja varmistettuja teippejä, joiden käyttöikä on vähintään sama kuin höyrynsulla. Liitoksissa käytetään ensisijaisesti Sitko Adaptive teippiä, mikä on valmistettu samasta materiaalista, kuin itse höyrynsulku. Näin ollen myös saumojen teippaukset toimivat samalla tavalla kuin itse höyrynsulku. Teippaukseen voidaan vaihtoehtoisesti käyttää myös Sitko Flex teippiä.

Adaptive höyryjarrua käytetään perinteisen höyrynsulkumuovin tavoin laajalla käyttöalueella, kuten esimerkiksi puurakenteisissa yläpohjissa, ulkoseinissä ja tuulettuvissa alapohjissa. Adaptive höyryjarru on ylivoimaisesti kehittynein ja monipuolisin ominaisuuksiltaan. Muuttuva diffuusiovastus on 0,25  m – 60 m ja kestävyys täysin omaa luokkaansa. Materiaalina vahva polyamidipinnoitettu polypropyleenikangas.

Höyryn- ja ilmansulun asennuksessa on otettava huomioon rakenteiden ja materiaalien lämpölaajeneminen ja kutistuma. Höyrynsulku tulee asentaa niin, että itse muoviin ja saumojen teippauksiin ei kohdistu ulkopuolista rasitusta. Höyrynsulkumuovin tai liitosteipin tehtävänä ei ole kannatella eristeiden painoa missään olosuhteessa.

Huom! Höyrynsulkumuovia ei tule käyttää kosteiden tilojen lattioissa tai seinissä, joissa on jo kosteussulku.